Referenser

Nöjda vårdtagare ger nöjda anställda

Gungstolsterapi lugnar personer med demenssjukdom

Under lite mer än fyra månader har Årstagården gjort en studie för att se om gungstolsterapi kan leda till att oroliga äldre med demensdiagnos blir lugnare till sinnet. Resultatet har visat att de flesta blir mindre oroliga både dag- och nattetid.

Läs mer om studien här 

  

Jenny testar ErgoNova Gungstolen

Jenny Ström fick som vuxen diagnoserna AD/HD och Asperger syndrom. Hon driver ett eget företag och arbetar för att förbättra kunskaperna kring neuropsykiatriska diagnoser och hjälpmedel.

"Jag har använt mig av gungstolen nästan varje dag, medan jag har haft möjlighet. Jag älskar den! Och jag är inte ensam: jag är imponerad över vidden av människor som verkligen gillar denna stol."

Här kan du läsa hela utvärderingen

  

Stiftelsen Silviahemmet

Silviahemmets personal, flera kursdeltagare och andra gäster har fått pröva stolen och tycker vaggandet ger en behaglig och avslappnande känsla.

Mer info finns på Silviahemmets hemsida

  

Fler utvärderingar av Gungstolen

Bengt Jarl - Verksamhetschef Rättspsykiatri Västmanland, Sala

"Efter att ha haft Ergonovas återhämtningsfåtölj under ett halvår, kom en förfrågan om intresse fanns också för gungstolen. Jag ställde mig omedelbart skeptisk, men eftersom erfarenheterna med återhämtningsfåtöljen var goda, beslutade vi att ändå testa gungstolen. Reaktionen blev blandad.

Någon upplevde lätt obehag, medan flertalet kände sig behagligt avslappnade. Vi testade först på personalen, men då vi också vårdar oroliga patienter, beslutade vi att också pröva effekten i patientgruppen. Här kunde vi se att patienter som annars har stora svårigheter att komma till ro, nu vaggades in i ett lugnare och mer avslappnat tillstånd. Vi beslutade då att gungstolen skulle vara kvar och utgöra ett behandlingskomplement för dessa oroliga patienter. Vi har haft gungstolen under en begränsad tid och kommer att utvärdera effekterna efter hand, men det ser onekligen lovande ut."

 

Maria Hellzén Enhetschef Länsverksamhet Psykiatri Avdelning 52 B Sundsvalls sjukhus 

"Nu har vi haft tillgång till Ergo Nova Gungstolen i tre år och det har hunnit bli många personer som använt gungstolen sedan den kom. De patienter som kommer till oss har en affektiv sjukdom som t.ex. depression, mani eller svår ångest men många av dem har även besvär med sömnen. 

Samtliga patienter får en egen vårdplan där personalen tillsammans med patienten går igenom vilka åtgärder som behövs sättas in för att så snart som möjligt förbättra situationen för patienten. I vårdplanen ingår ofta gungstolen som ett verktyg för att ev. minska ångest och sömnproblem men den används också, med stor framgång, av patienter med en psykiatrisk diagnos som även drabbats av någon demenssjukdom. 

I vårdplanen arbetar vi också aktivt med att minska på ångestdämpande medicin som ofta leder till yrsel och ökar fallrisken, därför ser vi användandet av Ergo Nova Gungstolen som ett viktigt och effektivt verktyg i vår vardag för att hjälpa våra patienter till ett bättre mående."

   

Eva Sjöblom-Johansson, Demenssjuksköterska, Uppvidinge Kommun

"Både dag och nattpersonal upplever att gungstolen bidrar med en förbättrad livskvalité och ett ökat välbefinnande för de drabbade. Sex av sju personer har gungstolen som en omvårdnadåtgärd i BPSD-registret. Vid sömnproblem på natten används gungstolen för vila istället för att rastlöst vandra runt. Gungstolen är placerad i dagrummet och inbjuder till en skön vilostund utan att vara gungning.

Vi, användare, anhöriga, personal, är mycket nöjda med "vår gungstol" och kan inte tänka oss att vara utan den."

Läs hela utvärderingen här

  

Anna Nyström, ped. ansvarig - TBA klass Tyresö

"Vår målgrupp för gungstolsterapin har varit elever med utvecklingsstörning och autism och grava funktionshinder. Vi har sett att de elever som behöver hjälp att varva ner har blivit lugnare och att dessa elever behåller lugnet en längre tid efter att de suttit i gungstolen. Vissa elever har trots låg utvecklingsnivå själva uttryckt att de vill gå dit genom att visa en bild på stolen. Vi tolkar det som att de känner någon typ av tillfredsställelse att sitta i gungstolen. Det som varit överraskande för oss är att när elever med låg motivation, låg aktivitetsgrad fick sitta i den en stund ökade deras aktivitetsnivå efter användandet."

  

Anna Hjulström, enhetschef - Horisontens dagliga verksamhet för cirka 20 personer med varierande funktionshinder

"Fördelen med stolen är att de som använder den blir lugna och avslappnade många somnar till och med. Stolen används flera gånger om dagen och vi kan se att när de har använt den blir de lugna och kommer ner i ”varv” och de kan sitta i hela dagen. Jag tror att alla har nytta av stolen även personalen använder den om det finns tid över eller det har varit stressigt. Den är ett bra redskap för att på kort till finna ro och avkoppling."

  • Man 57 år med autismspektrumstörning. Han är väldigt motoriskt orolig och är aldrig stilla. Första gången han skulle prova stolen satt han på kanten och vi fick nästan hålla i honom för att han skulle sitta kvar. Efter en stunds gungande kröp han upp i stolen och lade sig ner. Han låg tiden ut. I dag går han direkt till stolen och lägger sig. Han blir oftast lugn efter ett par minuter. Lugnet kan hålla i sig långt efter att han lämnat stolen. 
  • Kvinna 47 år med microsefali, autismspektrumstörning och epilepsi. Hon är alltid stel och spänd i kroppen och har svårt att koppla av. När hon lägger sig i stolen slappnar hon av och kan till och med somna. 
  • Man 54 år med Downs syndrom. Han har svårt att vara stilla, går runt och pillar på allt som står framme. Men efter att ha använt stolen ett par gånger så går han dit så fort han kan. Fick han välja själv skulle han tillbringa hela dagarna där. 

  

Demens Forum, nr 3 - 2013

Klicka på länken och läs om vilka erfarenheter Trollflöjtens demensboende i Linköping har av Gungstolsterapin.