Referenser

ref1

Nu klarar jag att stiga upp

Jan Rønhoff, 52 år. Han diagnostiserades med nervsjukdomen ALS som 48-åring. Han har en RotoBed®Free med automatisk vridfunktion.

Jag har sprungit och cyklat och arbetat som bonde i många år. Nu kan jag bara stå upp under några sekunder utan stöd. Jag försöker fokusera på de positiva sakerna och händelserna i stället för att ödsla kraft på de negativa, och sängen varit en otrolig hjälp där.

När man har ALS vet man att det bara blir värre, och om jag tänker negativa tankar eller är frustrerad så eskalerar sjukdomen. Innan jag fick RotoFlex var det en kamp att stiga upp och komma i säng. Jag fick anstränga mig mycket och blev ofta frustrerad. Nu är det lekande lätt och så behagligt att jag nästan kan sova under tiden. Det är ett hjälpmedel som gör att jag klarar att komma ur sängen och att jag faktiskt har lust att stiga upp.

Sängen är dessutom skön och påminner om en vanlig säng. En vanlig sjukhussäng är så opersonlig. Det har stor betydelse för mig. Den psykologiska effekten av friheten i att kunna klara sig själv är stor. Kommunen sparar också pengar, för utan sängen hade jag behövt hjälp minst fyra gånger om dygnet. Nu har jag en timmes städning var fjortonde dag.

ref2

Uppskjuter behovet av hjälp

Lisbeth Buhl, Ergoterapeut vid Hjälpmedelscentralen i Aabenraa.

Vi har testat RotoBed®Free, helautomatisk, som en del av ett projekt. Syftet var främst att undersöka om sängen kan göra en brukare så självständig att denne inte behöver hemtjänst för att komma i eller ur sängen, eller hjälp först i ett senare skede. Sängen testades av elva brukare – alla med positivt resultat.

Risken för trycksår minskar eftersom huden inte utsätts för vrid och drag på samma sätt. Sängen förebygger fallolyckor, och brukare med benskörhet får mindre ont och minskad risk för benbrott eftersom kroppen utsätts för färre vrid.

Vi har bemödat oss om att nå ut till målgruppen. Först genom ett inledande hembesök och en funktionsutredning, COPM, baserat på vårdtagarens egen bedömning. Därefter provades sängen ut på hjälpmedelscentralen för att säkerställa att vårdtagaren skulle klara av att manövrera sängen. Detta följdes upp med ett hembesök precis efter utlåningen av sängen med en extra genomgång av hur sängen fungerar. Tre till fyra veckor senare gjorde vi ytterligare ett hembesök och en slutgiltig utvärdering.

Brukarna har kroniska diagnoser, som parkinson och artros. De har redan begränsat med energi, så det är ju frustrerande att behöva lägga den på att komma ur sängen. De flesta är äldre och deras partner har ofta fysiskt svårt att hjälpa till. Med en RotoBed®Free får paret större möjlighet att vara man och kvinna i stället för handikappad och vårdare, så deras partner gläder sig också över den.

ref3

Kommunen fick tillbaka taklyften

Arne Matthiesen, 80 år. Efter en blodpropp 2007 drabbades han av halvsidig förlamning. Han har en RotoBed®Care med manuell vridfunktion.

Det gjorde så förbaskat ont när tjejerna skulle lyfta mig ur sängen. När de skulle vrida runt mig gick smärtan ned i höften. Då fick jag en lyft som gick på skenor i taket, men den klämde mellan benen och det var inte så kul att hänga där i luften medan det stod en vårdare bakom och drog i mig så att jag skulle kunna sätta mig rullstolen.

Nu när jag har fått den här vridsängen gör det inte alls ont längre och kommunen har fått tillbaka sin taklyft. Det är underbart.

Det är inte några problem att komma ur sängen. Det behövs bara någon som lossar på spärren. Nu sover min fru och jag inte i samma rum längre, men om jag behöver gå upp på natten ringer jag bara till hennes mobil så kommer hon och hjälper mig med spärren. Det är helt fantastiskt.