Referenser

Nu klarar jag att stiga upp

Jan Rønhoff, 52 år. Han diagnostiserades med nervsjukdomen ALS som 48-åring. Han har en RotoFlex med automatisk vridfunktion.

Jag har sprungit och cyklat och arbetat som bonde i många år. Nu kan jag bara stå upp under några sekunder utan stöd. Jag försöker fokusera på de positiva sakerna och händelserna i stället för att ödsla kraft på de negativa, och sängen varit en otrolig hjälp där.

När man har ALS vet man att det bara blir värre, och om jag tänker negativa tankar eller är frustrerad så eskalerar sjukdomen. Innan jag fick RotoFlex var det en kamp att stiga upp och komma i säng. Jag fick anstränga mig mycket och blev ofta frustrerad. Nu är det lekande lätt och så behagligt att jag nästan kan sova under tiden. Det är ett hjälpmedel som gör att jag klarar att komma ur sängen och att jag faktiskt har lust att stiga upp.

Sängen är dessutom skön och påminner om en vanlig säng. En vanlig sjukhussäng är så opersonlig. Det har stor betydelse för mig. Den psykologiska effekten av friheten i att kunna klara sig själv är stor. Kommunen sparar också pengar, för utan sängen hade jag behövt hjälp minst fyra gånger om dygnet. Nu har jag en timmes städning var fjortonde dag.

ref1

Den har återbetalat sig snabbt

Helle Petersen, 61 år, fick skleros 1999. Hon har haft sängen i två år. Hon har en RotoFlex med automatisk vridfunktion.

Jag har ingen styrka i benen och kan inte själv ta mig ur sängen. Min man har en halvsidig förlamning och kan bara använda ena handen, så han har också svårt att hjälpa till.

Kommunen gav mig först avslag på en RotoFlex-säng. Men jag överklagade beslutet och förklarade hur mycket hjälp jag annars skulle behöva. Många verkar tro att handikappade inte har något liv. Min man och jag är socialt aktiva och jag vill inte vara tvungen att lägga mig när det passar kommunen.

Jag vill ha kvar min självständighet. Om jag bara skulle sitta hemma för mig själv om dagarna skulle jag bli mer och mer deprimerade och då skulle min skleros också bli värre. Det är ju så det fungerar.

För kommunen är ekonomin oftast viktigast och där får man allt säga att RotoFlex-sängen snabbt har återbetalat sig. Den ersätter ju hemtjänst fem gånger om dygnet. För mig betyder sängen allt. Jag kan lägga mig och stiga upp när jag själv vill och jag slipper ha hemtjänstpersonal hemma eller vara hemma bestämda tider. Jag kan själv – och det är frihet.

ref2

Kommunen fick tillbaka taklyften

Arne Matthiesen, 80 år. Efter en blodpropp 2007 drabbades han av halvsidig förlamning. Han har en RotoCare med manuell vridfunktion.

Det gjorde så förbaskat ont när tjejerna skulle lyfta mig ur sängen. När de skulle vrida runt mig gick smärtan ned i höften. Då fick jag en lyft som gick på skenor i taket, men den klämde mellan benen och det var inte så kul att hänga där i luften medan det stod en vårdare bakom och drog i mig så att jag skulle kunna sätta mig rullstolen.

Nu när jag har fått den här vridsängen gör det inte alls ont längre och kommunen har fått tillbaka sin taklyft. Det är underbart.

Det är inte några problem att komma ur sängen. Det behövs bara någon som lossar på spärren. Nu sover min fru och jag inte i samma rum längre, men om jag behöver gå upp på natten ringer jag bara till hennes mobil så kommer hon och hjälper mig med spärren. Det är helt fantastiskt.

 

 

 

 

ref3